Hoe we onze dochter gaan noemen

Mijn nichtje Anne had al ver voor de geboorte van haar spruit bekend gemaakt dat ze haar Elena zou gaan noemen. Aanvankelijk verbaasde dit me, voornamelijk omdat ik het niet gewend was. Niet veel later vertelde mijn Turkse maatje Ekin dat in döner-a-gogo altíjd direct de naam verteld wordt, van een geboortekaartje had hij zelfs nog nooit gehoord. Hoe langer ik er over nadacht, hoe minder ik de logica inzag van de Nederlandse traditie om het een verrassing te houden. Misschien ben ik een vreugdeloos persoon, maar eerlijk gezegd ben ik nooit écht verrast wanneer ik de naam van andermans baby op een kaart zie staan. Tenzij iemand bijvoorbeeld zijn tweede kind dezelfde naam zou geven als zijn eerste kind, dat zou echt een verrassing zijn. Of wanneer één van mijn blonde vriendinnen haar baby een Thaise naam zou geven. Helaas is beide nog niet gebeurd. Ook lijkt het me handig dat iedereen vast kan wennen aan de gekozen naam, wat in sommige gevallen echt wel nodig is. Boven alles ben ik er gewoon nooit goed in geweest om dingen voor me te houden. Gelukkig zijn Arjen en ik zo’n vreselijk stel dat het altijd eens is met elkaar, dus als je de laatste alinea van dit stukje vast een beetje scant, kun je nu al lezen hoe wij ons meisje gaan noemen.

Hoewel Arjen en ik al vóór de geslachtsbepaling twee bloedjes van namen klaar hadden liggen, vond ik het niet makkelijk. Een naam moet een heel leven mee, een hele verantwoordelijkheid om die voor een ander te bepalen. Buiten dat het een beetje lekker moet klinken, moet een naam wat mij betreft aan een aantal praktische eisen voldoen:

1. De naam moet zowel geschikt zijn voor een lief schattig baby’tje, als het populairste kind van de klas (maar niet het soort dat pest), als de CEO van een miljoenenbedrijf. Ons kind wordt namelijk alledrie.
2. De naam moet ook uitspreekbaar zijn voor Engels –en Spaans taligen (met het oog op het miljoenenbedrijf).
3. De naam mag niet in de top 10 meest gekozen namen van pakweg de afgelopen drie jaar staan, simpelweg om te voorkomen dat er vijf kinderen met dezelfde naam in de klas zitten.
4. Het moet een makkelijk te onthouden naam zijn, zodat het kind niet tot in den treure zijn naam hoeft te herhalen.
5. In combinatie met Arjens achternaam mag het geen ludieke combinaties opleveren. Met alle respect naar Kim Kardashian die haar dochter North West noemde; East van Norden gaat er bij mij niet in.

Een jongensnaam hadden we al. Het zat al jaren in mijn hoofd om, mocht ik ooit een kind krijgen, mijn eerstgeboren zoon Oscar te noemen. Arjen vond het eerst een stomme naam, maar na veelvuldig herhalen (doordrammen, jengelen, op de grond liggen huilen, smeken en aan zijn been hangen) ging hij akkoord. Voor niets gaat de zon op, dus Arjen kreeg in ruil de beslissende stem over de meisjesnaam.

“En Rose? Of Rosa?” Vroeg Marloes, toen we op een dag aan de keukentafel zo’n beetje alle meisjesnamen die we konden bedenken op zaten te dreunen. Arjen keek op vanuit de woonkamer. Een meisje op zijn werk heette Rosa, zij was heel knap en schattig en had van die grote reebruine ogen (geen paniek mensen, het gaat hier om een meisje van vier). Hij vond Rosa wel een goede naam. Ook mijn zus was enthousiast; bij haar op de studio was ook een Rosa en die was ook leuk en knap. Ik kende nog geen leuke & knappe Rosa’s. Maar zo ergens begin juni komt daar nu dus verandering in.

Comments (12)
  • Monique

    Het zijn mama heette Rosa. .voor je papa tante Rosa. ..mooie naam x

    • Monique

      Het…is Ger. ..

    • Ellen

      Dat zei mijn moeder al ja :)!

  • Rosa

    Super leuke naam! 🙂 Dat wordt vast een super leuk en knap kind!
    X

    • Ellen

      Haha dat kan niet anders inderdaad 🙂

  • Robin de Schrijver

    Ik maak steeds een sprongetje van binnen als er weer een blog nieuwe staat! Dat van dat ‘geheim houden’ heb ik ook nooit zo begrepen 🙂 rosa <3

    • Ellen

      Wowie thanks Robin :D! Superleuk compliment!

  • Rozemarijn aka Rosie, Roza, Rosa

    Prachtige naam !!!
    En je schrijft zo vermakelijk ??

  • Cher

    Mooi ellie!! Wij hadden toevallig rose maar t word Marly ?

    • Ellen

      Oew ook heel nice! Nog even en we kunnen de knijpwangenclub oprichten!

  • Wat een pech, mijn naam is weg! – The Girl With the Pineapple Tattoo

    […] kinderen opdringt, dus uiteraard ligt er al een stapeltje zorgvuldig uitgezochte prentenboeken voor Rosa klaar. En manmanman, wat zijn er mooie; ook als decoratie voor de babykamer doen sommigen het zeer […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *