De beste Turkse pizza van Amsterdam

Ik was 19 en ik was op vakantie met mijn ouders en zus in Marmaris, Turkije. Zus en ik gingen iedere avond op boevenpad in openluchtdiscotheek Areena; een absolute aanrader als je van schuimparty’s, schaars geklede bardanseressen en slecht gemixte Rihanna-hitjes houdt. Het was voorseizoen en het was Turkije, dus aan man’lijke aandacht geen gebrek. Uiteindelijk viel ik voor de charmes van de Koerdische barman Ömer; hij kon goed dansen, had een excentriek kapsel en voorzag me de rest van de vakantie van gratis Malibu-ananas, wat genoeg was om mijn tienerhart op hol te doen slaan.

Het einde van de vakantie naderde en na een dramatisch afscheid van mijn grote liefde Ömer, kwam ik er op het vliegveld van Dalaman achter dat ik mijn paspoort kwijt was geraakt. Na alle koffers overhoop gehaald te hebben en we tot de conclusie kwamen dat mijn paspoort écht weg was, zei de reisleidster dat dit betekende dat ik het land niet uit kon tot ik een noodpaspoort had; ik moest terug naar Marmaris. Mijn zus stond te lachen, mijn moeder te huilen en mijn vader was boos: “ditsoortdingengebeurenaltijdalleenmaarbijjou.”

In de week die volgde ging Ömer met me mee naar de ambassade om een noodpaspoort te regelen en zat ik iedere avond aan zijn bar zoete cocktails te lurken en in zijn ogen te staren. We sloten de avond steevast af met alle Areena barmannen en diens West-Europese vriendinnetjes in een eettentje verderop. De Turken bestelden schapendarmen (of iets wat daar op leek), terwijl de vrouwen lahmacun (ook wel Turkse pizza) aten.

Toen de papieren binnen waren moest ik toch echt terug, maar nadat ik die zomer twee maanden als animatrice op een camping in Zuid-Frankrijk had gewerkt en de ene helft van mijn salaris al had uitgegeven aan telefoongesprekken met mijn Turkish Delight, besloot ik de andere helft te besteden aan een vliegticket naar Dalaman. In de weken die volgden lag ik overdag op het strand met de Nederlandse Erica (die ook een barman had opgeduikeld), gingen we ’s avonds met de voetjes van de vloer en aten we iedere dag Turkse pizza. Het waren mooie tijden, mede dankzij het feit dat ik op die leeftijd nog geen rimpels van zon, geen katers van alcohol en geen cellulitis van vet voedsel kreeg.

Aan het eind van het seizoen verbrak ik de verkering met Ömer (iets met cultuurverschillen, verveling en één van de Russische danseressen die ik niet vertrouwde) en stapte ik op het vliegtuig naar Londen om daar als au pair te gaan werken. De liefde voor de Turkse Pizza is echter altijd gebleven en dus besloot ik een paar weken geleden op zoek te gaan naar De Beste in Amsterdam. Hier een overzicht:

Simit Paleis – Postjesweg 105
Prijs Turkse pizza met döner: €5,50
Prijs Turkse pizza met kaas: €3,00
Prijs Ayran (geen Turkse pizza zonder ayran): €1,00
Salade: ijsbergsla, tomaat, ui
Commentaar: Een degelijke Turkse Pizza. Deeg is perfect; niet te dik, niet te dun en een tikje knapperig. Knoflook-sambal balans ook zeer goed; niet aan te raden voorafgaand aan een eerste date. Mag van mij iets meer salade, zodat je in in ieder geval nog kunt denken dat je iets goeds eet. Geen Turks groen pepertje en dat is wat mij betreft wel echt een gemiste kans.
Cijfer: 7,5

Dönerland eethuis – Kinkerstraat 312HS
Prijs Turkse pizza met döner: €5,-
Prijs Turkse pizza met kaas: €3,-
Prijs Ayran: €1,-
Salade: Sla, tomaat, kool, wortel
Commentaar: Een medium lahmacun. Het deeg is te dik en te zompig en er mag van mij wat royaler gedaan worden met de sambal en knoflooksaus. Ook op deze zit geen Turks groen pepertje.
Cijfer: 6,5

Döner Company – de Ruijterkade 36A
Prijs Turkse pizza met döner: €6,50
Prijs Turkse pizza met kaas: €3,95
Prijs Ayran: €2,-
Salade: sla, tomaat, kool, ui, groene peper (yes!)
Commentaar: Hoewel ik hoopte de beste Turkse pizza bij een vergteten bakkertje achterin Amsterdam-West te gaan vinden, is die van de Döner Company echt niet te versmaden. Deeg is perfect, heel veel sla (mét groene peper) en de portie is dusdanig groot dat er echt geen ruimte is voor een hapje Baklava na. Maar dat mag ook wel voor dat geld.
Cijfer: 8. Een 10 is voor God (of Allah in dit geval) en ik hoop de 9 nog aan een romantischere stek te kunnen geven.

Demirel – Kinkerstraat 121
Prijs Turkse pizza met döner: €4,-
Prijs Turkse pizza met kaas: €2,50
Prijs Ayran: €1,-
Salade: Sla, tomaat, ui, groene peper
Commentaar: Eenmaal thuis wachtte me de grootste deceptie ooit. Hoewel er groene pepers in de vitrine lagen en ik had gezegd; ‘alles erop,’ zit er GEEN GROENE PEPER op mijn Turkse pizza. Waarom? Waarom? Ook de pizza zelf valt tegen; eigenlijk proef ik alleen maar deeg en saus. Wat wel weer vóór deze zaak kan pleiten is dat ik hier een jaar of twee geleden mijn maaltje ter plekke op at, en ik vervolgens een dessert van het huis kreeg. Al vermoed ik dat je hierop meer kans hebt als je jong, slank en vrouw bent. Maar dat is een gevoel.
Cijfer: 6

Erol Döner – Spaarndammerstraat 67
Prijs Turkse pizza met döner: 5,-
Prijs Turkse pizza met kaas: €2.50
Prijs Ayran: €1,-
Salade: Sla, tomaat, groene peper
Commentaar: Hoewel het deeg wel mooi dun is, is het ook een beetje taai. Zowel kaas als vlees smaken naar niks, dus het lijkt eigenlijk of ik alleen op een stuk deeg zit te kauwen. Eerste keer dat ik mijn Turkse pizza niet helemaal opeet.
Cijfer: 5

Turkse avondwinkel – Overtoom
Prijs Turkse pizza met döner: €4,95
Prijs Turkse pizza met kaas: €3,50
Prijs Ayran:€1,50
Salade: Sla en tomaat
Commentaar: Hoewel lage verwachtingen – want avondwinkel en weinig variatie in de saladebar – is deze lahmacun zeker niet slecht. Een tikje aan de degige kant, maar de ruime portie sla, goede sausbalans en de smaak van het vlees en de kaas doen het cijfer weer omhoog halen.
Cijfer: 6,5

Zoals ik wel vaker te hard van stapel kan lopen, at ik bovenstaande Turkse pizza’s in een dusdanig kort tijdsbestek achter elkaar dat ik nu geen Turkse Pizza meer kan zien. Ik ben natuurlijk geen 19 meer (en ik vermoed dat mijn zwangerschap er ook enigszins mee te maken heeft), dus nu is ook de liefde met de Lahmacun over.

Ps. Mocht je je afvragen wat er van Ömer is geworden; hij woont in Kopenhagen met zijn blonde Deense vrouw en heeft zijn excentrieke kapsel ingeruild voor een degelijk kort modelletje.

 

Comments (4)
  • Marloes

    Is dat laatste echt waar? Hahahahaha

  • Iris

    Krijg in eens ontzettend veel zin in Turkse pizza om 9 uur in de ochtend.

  • Vaarwel Amsterdam – The Girl With the Pineapple Tattoo

    […] lang aquagymlessen aan Franse vrouwen in de overgang op een camping in het hart van Le Languedoc, bivakkeerde ik een tijdje bij mijn Turkse barman in Marmaris om vervolgens het vliegtuig naar Londen te pakken om weer als aupair te werken en achter de bar in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *