Kerst Challenge: hoe word ik een Aardige Amsterdammer

Eén van mijn beste maatjes is de Turkse expat Ekin. Hij is geboren en getogen in Istanboel, heeft gestudeerd in New York en werkt nu sinds een aantal jaar in Amsterdam. Een paar weken geleden ging hij voor een stedentripje naar Belgrado, ik vroeg hem naderhand hoe het was geweest. “Incredible girls, cheap whiskey and amazing vibes,” luidde het antwoord. Dat laatste had hij eerlijk gezegd wel gemist, vertelde hij. Hoewel hij van Amsterdam houdt, zijn Amsterdammers niet de meest open, vriendelijke mensen naar buitenlanders toe. Het was verrassend in een stad te komen waar mensen spontaan een gesprek begonnen en geïnteresseerd waren. Ik zei dat als ie het hier allemaal zo kut vond hij maar op moest rotten naar zijn eigen land (haha).

Ik dacht na over wat Ekin had gezegd en moest toegeven dat hij gelijk had. Amsterdammers zijn inderdaad niet de meest sociale mensen, niet alleen jegens buitenlanders; maar ook niet naar elkaar. Ineens vroeg ik mij af of ik zelf wel zo aardig was.

Ik ben altijd beleefd tegen bedienend personeel, maar 9 van de 10 keer zou ik degene die me zojuist heeft geholpen niet meer voor me kunnen halen zodra ik buiten sta. Ik koop regelmatig de daklozenkrant, maar alleen van verzorgd ogende daklozen. Wanneer toeristen me voor de wielen lopen op het fietspad ben ik geïrriteerd (soms roep ik heel hard van PAR-DON, KSKJOES-MIE en dan ben ik een soort van van tevreden als ze schrikken). Ik zou mijn buren niet herkennen als ik ze op straat tegen kom. Ik heb zes jaar Care gesteund, maar alleen maar omdat de jongen die het me aansmeerde knap was (en ik vervolgens zes jaar lang te lui was om op te zeggen). Soms zit ik de hele etenspauze op werk op mijn telefoon. Ik heb binnen vijf seconden een mening over iemand, gebaseerd op oppervlakkigheden als kleding en lichaamsomvang. Mmmmh. Op het gebied van aardigheid valt er nog wel wat te winnen.

En zo, onder het mom van kerstgedachte, goede voornemens, een-betere-wereld-begint-bij-jezelf, etc, besloot ik dat ik een Aardige Amsterdammer ging worden. Uiteraard is een doel geen doel zonder het Specifiek-Meetbaar-Acceptabel-Realistisch-Tijdsgebonden te formuleren, dus maakte ik met behulp van Ekin een lijst met activiteiten die écht aardige mensen doen. Als ik deze eind januari allemaal heb uitgevoerd ben ik dus aardig. Sweet.

1. Maak een praatje met iemand op straat
2. Bak een taart voor de buren
3. Geef een vreemde een compliment
4. Stuur een kaartje
5. Trakteer degene achter je in de rij
6. Ga wandelen met iemand uit het bejaardenhuis
7. Verras een vriend(in)
8. Help een oud vrouwtje met oversteken
9. Geef een dakloze een maaltijd

In mijn blog zal ik jullie op de hoogte houden van mijn weg naar aardigheid. Uiteraard begin ik pas 1 januari; er zijn nu nog teveel toeristen die ik van hun sokken wil rijden.

Merry Christmas!

Comments (1)
  • De aardige Amsterdammer – The Girl With the Pineapple Tattoo

    […] activiteiten die ik in de maand januari zou gaan uitvoeren (mocht je het gemist hebben, klik dan hier) en omdat nu de maand dan toch echt om is, is het tijd voor een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *